Ubermensch

Ubermensch, een orgie van lichaam en taal

Goed is Goed / Bodies Anonymous

Übermensch, een orgie van lichaam en taal

Wanneer: 26 oktober, tijdens cultuurnacht Tilburg
Waar: kapel factoriumtuin

De mens is altijd onderweg. Hij kan niet zijn, alleen worden. Volgens Nietzsche was dit heel logisch, omdat de mens niets is. We zijn een overgang tussen wat we waren en wat we moeten worden. Half dier, half iets edelers.

Met kunst en seks proberen we te graaien naar dat wat boven ons ligt, buiten ons bereik. Het ingewikkelde is dat je het edele alleen kunt bereiken door niet meer edeler te willen zijn. Een redenatie om gek van te worden. En dat is precies de bedoeling. Want in het oog van de waanzin, daar bevindt zich de poort naar schoonheid en verlichting.

Zes personages zitten gevangen in een tussenruimte. Tussen werkelijkheid en ideaal, leven en dood. Met het maken van kunst proberen ze de leegte te bestrijden, maar kunst die wordt geboren uit verveling leidt alleen maar tot meer verveling.

Door wanhoop gedreven begeven ze zich naar een punt waar alle bestaande waarden failliet gaan. In het contact met bodemloze lelijkheid vinden ze verlossing van het ideaal. Liever een geslaagd dier, dan een mislukt mens…

Tekst concept en regie: Guiherme Miotto en Boy Jonkergouw